Mitt eget kök med diskarea, från Nordic-Tech.
När man är i planeringstagen med sitt kök, så går ofta tankarna till bänkskivorna, om man ska ha det si eller så. Det är ju naturligt. Många gånger så spårar man gärna fast i hur man faktiskt har det i sitt befinliga eller gamla kök.
Som alltid när jag planerar kök med kunden i fokus, så försöker jag att få kunden att tänka efter hur de själva ÄR i köket. Slabbig, pedantisk, gourmand, gourmet, microugnstypen eller bara den vanliga typen. Alla är vi olika, men köket bör passa, annars blir det lite tungt, eftersom man har mer tid i köket än man tror.
Bänkskivor, vad ska man välja? Rostfritt?
Om man tänker traditionellt så hade man ju oftast förr en diskbänk i rostfritt. Den hade oftast droppkant, praktiskt så att man slipper bli blöt om magen och slipper rinn på bänksskåpsluckorna. Anders Zorn var bland de första i Sverige som hade rostfri diskbänk, den går att skåda på Zorn-gården i Mora. (Jag rekommenderar ett besök där, med guidad visning.)
Men en vanlig rekorderlig diskbänk, med droppkant och vask, klarar man sig väldigt långt och bra. Det blir en plätt i köket för dräll och spill, ganska skönt. Den platsen kan vara olika stor beroende hur mycket plats man har i köket och vad man väljer för diskhoar. Själv har jag valt att ha en stor ho, med en liten plats brevid för beredning och slabb, och vi har även en djupare bänkskiva, så det finns även plats bakom blandaren. (Se översta bilden)
Dels finns det standard diskbänkar som oftast finns på lager. De har lägre pris och man får anpassa köket efter diskbänken man väljer. Dessa finns i massor av varianter och med olika vaskar och olika droppkanter.
Själv så tycker jag att om man ändå gör om sitt kök, så kan man ju få det som man själv VILL ha det. Att låta tillverka en rostfri diskbänk, kostar lite mer, men de blir en helt annan produkt. Du kan välja på många vaskar, fyrkants, breda, runda eller två. Tjockleken blir som Du önskar, 30mm, 40mm, 6mm (massiv) eller med framkant i trä. Bakkantslist i olika utföranden. Djupet kan förändras etc.,och du har en rostfri diskbänk som du kan ha och trivas med länge.
Om man nu inte önskar en hel rostfri diskbänk, så kan man ju alltid ha en rostfri vask med avrinningsyta, monterad i den bänksskiva som man har valt till sitt kök. Sten, trä, corian eller laminat. Den rostfria vasken kan man montera på olika sätt, som ovan är den uppfräst i granitskiva, du kan underlimma den i laminat eller trä, eller svetsa in den i komposit. (Corian)
Varför jag nämner detta är för att det nu har kommit en rad andra vaskar i olika material. De är snygga och kan lätt anpassas efter ditt nya kök, men de är inte alltid lika praktiska som rostfritt.
För att stilla din nyfikenhet så kan materialen vara i porslin, komposit eller sten.
Jag rekommenderar en del av köket med rostfritt. Detta för att kunna slaska, krydda älgsteken, ställa av sköljd disk, och kunna ha en del i köket som inte är så omtålig. Du kan lätt rengöra det rostfria med rengörningsmedel och och en tvättsvamp. Rent, lätt som en plätt.
Ja, ömtåliga är ju oftas bänksskivor, och rostfria diskbänkar blir repiga. När de är alldeles nya, är det så fina. Men det går inte att komma ifrån att det får sina repor. Tillslut så är reporna så många att de inte syns, och så är det vare sig det är standard bänkar eller dyra konfektionerade sådana.