Granit är då ett tåligare val, och kan beställs blankpolerad eller matt. Dessa ytor kan även kalkstenen beställas med. Nu är det så modernt med vita kök i högblank yta med tillhörande svart mattpolerad svart granit. Det man ska tänka på om man beställer med matt yta är att bänkskivan blir mindre tålig för fett och andra fläckar. När man gör en matt skiva så utgår man alltid från en blankpolerad, därav är priset dyrare. Man får torkar lite mer helt enkelt med matta bänkskivor.
Om man väljer blankpolerade granitskivor, så blir det lite lättare att sköta, torka och hålla efter. Visste ser man fläckar och vattendroppar, men som med alla stenskivor ska man bara torka rent med fuktig trasa och möjligt lite diskmedel eller såpa. Aldrig några starka rengöringsprodukter. – Det blir inte bra!
Med natursten får man tänka att dessa är tagna från olika bergbrott och det förekommer nyansskillnader och olikheter. Även en absolut svart granitskiva kan ha en prick eller två, det är den fluga som råkade flyga förbi just i det lavamolnet och trillade ner i stenen. Det är det som är det häftiga att det är ett stendött, levande matrial. Alla skivor har sin egen prägel och utsmyckning.
Komposten är ett slags stenmatrial som är gjort på artificiellt sätt. Dessa är mycket populära och finns i en uppsjö av färger, ytstrukturer, och tjocklekar. Det är ett speciellt stenmjöl som är ihop pressat av hertser, färgmedel, ibland spegelmatrial och bindmedel. Tack vare detta så har inte dessa skivor porer som det finns i naturstenen och därav är denna sorts stenskiva en aning tåligare. Eftersom denna skiva är gjord med olika färgpigmen så kan de skifta en aning i nyanser, beroende vilken produktion de är tillverkade i. Precis som med garner som hamnar i olika färgbad. Det som är kul med dessa skivor ä att de finns i så olika varianter och färger.
Som alla bänkskivor så ska man ta väl hand om dem. Sten är ett hårt material och därav så är det klart att glas och porslin gärna går lite lättare sönder om man slår i dem. Men å andra sidan så gick det glas sönder hemma hos oss redan innan vi fick våra stenskivor. Man ska vårda dem ömt och sköta om dem, så håller de sig fina i alla sina dagar.
Hmm, det är helt UNDERBART att baka på stenskivor! Svårslaget!