Vad kan vi göra för miljön i hemmet?
Det är förstås mycket vi kan göra för miljön och i detta inlägg vill jag inte vara så klyschig. Tycker ändå att vi bör tänka oss för som konsumenter när det är Black Friday hela veckan lång som avlöser med Cyber Monday och fortsätter med oändliga kundkvällar i butikerna och stående kampanjer som varar år efter år och som ger kunden en vana med att tok-pruta utan att tänka sig för vad lägre priser, högre konsumtion och växande sop-berg ger oss för konsekvenser.
När jag gör kök vill jag gärna att kunden ska känna att det är en investering med hållbarhet. Med detta inlägg vill jag slå ett slag för avfallskvarnar i hemmet. Jag märker att mina kunder som har bott i USA eller tillbringat mycket tid ’over there’ gärna vill ha en avfalls-kvarn i sitt nya kök. Det är SMART!
Att installera en avfallskvarn under diskbänken ger många fördelar och jag ska försöka presentera dem här och hoppas att ni som inte känner till denna produkt ska känna att ni kan överväga en installation just hemma hos er.
Vad är en avfallskvarn?
Det är en kvarn som installeras under er diskbänk ansluten till avloppet. En behörig installatör installerar kvarnen lätt och smidigt men det går också att installera den själv om du är lite händig. Det finns avfallskvarnar av olika varumärken, prisgrupper och storlekar och passar de flesta plånböcker. Studio Plong har flera olika leverantörer och presenterar dessa i slutet av inlägget.
När en avfallskvarn är installerad så matar ni ner i stort sätt allt matavfall från hushållet i denna och det ger förnybar energi så att vi kan utnyttja våra resurser på ett nytt sätt ännu en gång. Reningsverket omvandlar era matrester till biogas som är ett neutralt miljöanpassat drivmedel. Det är ett fåtal matavfall som inte rekommenderas att köra genom kvarnen och här beror detta även på vilken styrka som ni väljer att installera hemma. Naturligtvis så klara en starkare kvarn av tuffare avfall. Ni slipper matrester under diskbänken i påsar som sedan ska transporteras bort av lastbilar som i sin tur avgaser. Bakterier och insekter reduceras radikalt när ni lätt och smidigt matar ner matresterna i avfallskvarnen som gör att slabb, dålig lukt från soppåsen och mindre sopberg gynnar oss.
Vad bör man inte mata ner i avfallskvarnen? Det rekommenderas att undvika att mata ner deg och större benrester av fågel, fisk och kött. Skal från hummer och ostron och även tjockare skinn från rå lax ska ej malas ner i kvarnen. Fett, senor och fiberrika ärt och bönskidor samt majskolvar rekommenderas att inte köra ner i kvarnen då det kan blir stopp och trubbel i maskineriet. Annars så går det att köra ner det mesta och det gör verkligen skillnad i köket.
Vilka kan ha avfallskvarnar hemma?
I Stockholms kommun är det tillåtet med avfallskvarnar i hemmet och det börjar att bli fler och fler kommuner som hakar på för ett hållbart samhälle. Så kolla upp med er kommun om de tillåter installation av avfallskvarnar.
Här kommer några av Studio Plong Kök´s leverantörer av avfallskvarnar där ni kan gå in på deras hemsidor och få en uppfattning vilken kvarn som kan passa hos er.
SCANCO – Avfallskvarnar InSinkerator
Mer info om INSINKerator och avfallskvarnar
Ni får gärna höra av er till mig om ni vill ha mer information och offert om ni vill beställa en kvarn direkt hem till er.
Må väl och ät gärna ett vegetariskt julbord i år
Vi måste tänka på vår planet både i stort och i smått!
//Sofia