Nu blir det lite mer information om just ugnar. Se gärna ett tidigare inlägg, där tog jag upp lite annan grundläggande fakta.
Det finns fristående ugnar, alltså med kokenhet och ung i ett. Dessa placeras mellan köksskåpen eller kan även vara fristående. Dessa bör dras ut och bli städade bakom med jämna mellanrum, då det ofta samlas lite smått och gått runt, bakom och under denna variant av spis. Dessa är mycket populära och finns i olika stilar som modern, retro, nostalgi, framtid etc. De som väljer att ha ett traditionellt kök, väljer ofta en fristående spis från t.ex Ilve eller SMEG. Men det finns ju hur många leverantörer som helst som har fina spisar just i denna genre. Inbyggnadsugnar är de som är populära i lite mer moderna kök, de kräver ett skåp att bli placerade i. Antingen om du vill har ugn eller/och mikrovågsugn i arbetshöjd, placeras den fördelaktigast i ett högskåp eller mellanskåp(inte full standardhöjd). Hällen får ju då placeras på lämpligt ställe, i förhållande till ugnen. Fördelen med en inbyggnadsugn är att det ofta inte blir så lortigt runt ugnen, eftersom den är fast. Så lite mindre städa av, blir det. Miele kommer med en ny serie nu i höst som är super-cool. ICE och FIRE är namnet!
När vi kommer till olika funktioner så kan vi börja med detta om rengöring av ugn. Det ligger ofta inte högst upp på prioritetslistan. Som jag har nämnt förut, så har de olika leverantörerna olika namn för nästa samma funktioner. Och när vi kommer till just rengöring av ugn så nämner jag för först: Activ Clean, Perfekt Clean eller Ever Clean och Vapor Clean. De första tre exemplen är en slags smutsavvisande emalj, som gör att ugnen är lätt att torka ren, vilket man bör göra efter varje gång du har använt ugnen men en fuktig mjuk trasa. Dessa gör att man slipper starka rengöringsmedel och procedurer med gummihandskar och stark lukt. Den sista är en ångrengöringsmetod, som SMEG använder i sina ugnar. Då tillsätter du lite vatten i speciella fåror i ugnen som underlättar rengöringen. Denna typ av tillägg när man investerar i ugn, gör att vardagen blir lite lättare. Sedan har vi då den Pyrolytiska rengöringssystemet. Det är ett program som du ställer in, ugnen låser sig under ca. 2 timmar. (kan fördelaktigt göras på kvällen, när man går och lägger sig), och ugnen gör rent sig själv. Fantastiskt! Det som händer är att temperaturen i ugnen går upp mot närmare 500 grader, smuts, fett och annat lort bränns upp och blir till fin aska. När ungen indikerar att den har svalnat, tar du bara en fuktig trasa och torkar ut. Ugnen är som ny igen, utan att du inte ens behöver tänka på den. Denna variant är dyrare, och jag kan glatt rekommendera denna funktion.
Men som alltid när ni investerar i nya elektroniska prylar, läs igenom bruksanvisningen noga för att förhindra tråkiga olyckor och förstås för att ni ska kunna utnyttja er nya investering tillfullo. Nu är ugnsstädnings-biten avklarad! Stekautomatik är något som de moderna ugnarna gärna är utrustade med. Detta är helt otroligt, ugnen håller reda på tillagningstider, matens form och när den är klar mm. Jag trodde inte att resultaten kunde fungera så bra tills jag använde det själv. Och det blev perfekt. Det du måste göra är att ställa in vad du stoppar in i ugnen, vikten samt hur du vill ha slutresultatet. Sen piper det när maten eller kakan är klar. Magiskt! Det kan också vara bra att satsa på en ugn med stektermometer, de bästa kockarna klarar sig inte utan en sådan. Denna finns då i ugnen och piper när den inställda temperaturen är nådd. Bra funktion som inte finns i alla ugnar, så den bör tänkas på vid val av ugn.
Ja, nu har vi klämt in lite mer kunskap om ugnar, och har ni några andra frågor eller inte vet vad ni ska välja för ugn i ert nya kök, så måste ni höra av er.
Adjö för denna gång!
Återvunnen Nostalgiugn!