Müsli för en härliga frukost
Här kommer receptet ’på begäran’ på den Müsli som jag har gjort i åratal. Jag har modifierat ett recept som jag fick för länge sedan från en vän.
Denna Müsli på min frukostyoghurt med en kopp kaffe gör dagen för mig och jag hoppas att du kan hitta din ’specialare’ med de ingredienser som jag ger som förlag att ändra grundreceptet med. Gör som du vill med blandningen, den är inte så noga. Ett tips är att skriva upp hur du blandar så att du kommer ihåg till nästa gång om du vill ha den exakt lika. Det är sådan här ’göra -själv-produkter’ som ger köket och sinnet den tillfredsställelse som jag tycker är viktigt i livet.
Müsli -grundrecept
Sätt ugnen på 200 grader
5 dl havregryn
3 dl solrosfrön
2 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl hackade mandlar och hasselnötskärnor
1,5 dl linfrön (kan tillsättas efter tillagning i ugnen)
1 dl rapsolja
1-2 dl flytande honung
Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan olja och honungen. Rör ihop och bred ut på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och rör om med jämna mellanrum. Det går lite långsammare i början och mot slutet av rostningen går det snabbt så håll koll och rör ofta. Rosta müslin till önskad frasighet. Rostningen tar ca 15-25 min. Låt svalna något innan du tillsätter eventuella alternativ av smaksättning. Se nedan.
Alternativ att smaksätta den färdigrostade müslin med. Välj vilket eller vilka ingredienser du vill eller hitta på egna:
1 dl russin, 1 dl tranbär, 4 msk nyponpulver, 3 msk Macapulver, 5 msk chiafrön, 3 msk spirulina-pulver, ca1 msk gurkmeja, 1 msk kanel, kokosflingor.