Det är bara att springa till affären och köpa den super dyra saffranspåsen eller två. Ja, för igår så är lussebullarna dyrare än guld. Går inte att ta miste om till färgen.
I år blev faktiskt mina lussebullar som jag bakade med sonen, ovanligt goda. Jag tror att det beror att jag tog lite extra fett (125 gram istället för 100 gram), och att jag för en gångs skull inte hade för varmt degspad. Sen gjorde nog kesella sitt till. Ett bra trix som passar bra för lussebullar, som annars kan bli lite torra. Jag har också lärt mig av en bra människa, att arbeta in mjölet noga och lite i taget. När degen precis släpper deg-bunken och är blank och fin, är den klar för jäsning. Det är nog allt det jag gjorde i år, som jag inte brukar göra andra år, som gjorde susen?
Arlas saffransbröd med kesella!
Hela köket doftar av nybakade lussebullar. Här är receptet!
Ingredienser
ca 35 st 50 g jäst100 g smör5 dl mjölk250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt2 påsar saffran, 1 g1 1/2 dl socker1/2 tsk saltca 17 dl vetemjölGarnering: russinPensling: 1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.