Denna paj är uppskattad både till buffé och till vegetariskt alternativ. Passar bra till kallskuret!
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 gram smör eller margarin
2 msk iskallt vatten
Kör allt i en matberedare, tills en degklump snurrar runt i byttan. Elle gör på traditionellt sätt med mjöl med grop, fettet i småbitar. Hacka till grynig blandning och tillsätt vatten, blanda ihop hastigt till en deg.
Klä en form och låt den stå kallt med plast över i en stund.
Fyllning:
Blandade lökar! Charlotte-, röd-, gul-, vit- eller purjolök. Skär i skivor och stek den glansiga och mjuka i en stekpanna. Det gör inget om de får lite färg. Tillsätt salt, peppar och kanske lite timjan.
Äggsmet:
4 ägg
3 dl mjölk
salt och vitpeppar
Rör i hop med gaffel.
Förgrädda pajskalet i unen, 5 min i ca. 200 grader. Ta ut skalet och fyll det med lökblandningen. Häll över äggsmet och stör över god ost t.ex. emmentaler eller annan lagrad ost.
Ställ in i ugnen i ca 35 min. tills äggsmeten har stannat och pajen har fått en gyllenbrun färg.
Smaklig spis!