Solen står högt på himlen och man vill bara vara ute. Nu när äntligen luften är varm och att gå in i ett kök för att göra lunch eller baka känns väldigt motstävande.
Det är ett privilegium att ha ett utekök på sommaren. Det är en plats som man oftast inte ens tänker på att man ska ha. Det är synd! Uteköket blir en samlingsplats där alla får plats, ett ställe som känns skönt att vara på, inte bara för att dagens lunch oftast finns här. Det blir ett lugnt ställe, för att det är ute, och ingen behöver vara frånvarande för att gå in innomhus för att göra mat till hela högen hungriga sommardyrkare.
När du känner att du har läst nog så många böcker, latat dig och varvat mer, då är det kanske dags att göra ett byggnadsverk från semester 2009.
Byggmatrialet är kanske inte längre bort än till bakom snickarboa, och resten kanske ni har i förrådet eller kan hitta på den lokala loppisen eller vid byns auktion. Bara att gå på loppis och auktion är ett semesternöje i sig.
Vårt utekök har arbetsbänkar av gamla rejäla brädor, den vedeldade järnspisen är från auktion. Den gamla järnspisen har fått blomster planterade och dekorerar berget bredvid. Gamla gjutjärnspannor, annan dekoration och rekvisita får i vårt kök en plats, och gör oss därmed gott i själen.
Till sommarens luncher eller när det är dags för badpaus och siesta, då gör jag langos i uteköket vid vattenbrynet. Det uppskattas av både stora som små.
Langos är ett slags friterat bröd som jag tror har sitt ursprung från Ungern. Det är härligt att stå ute och fritera dessa och de är lite salta och smakar otroligt bra med en iskall öl.
När ni står där i ert nya utekök och friterar langos eller abborrfilér från dagens nät, då kommer ni faktiskt undra varför ni inte har byggt ett utekök tidigare.
Recept
Langos
ca 16 stycken
25 gram jäst
3 dl vatten (ljummet)
1 stor potatis, riven
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special (+ 1 dl till utbakning)
ca 7 dl olja (till fritering)
Fyllning
2 dl gräddfil
3 vitlöksklyftor
hackad rödlök
röd eller svart rom
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda med riven potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät, blank, ganska lös deg. Jäs i 35-40 min. Ta upp degen på mjölat arbetsbord coh arbeta in lite mer mjöl i degen. Dela i 16 delar.
Kavla ut ovaler, ca 15 cm långa. Jäs dem ca 10 min. Hetta upp olja i en tjockbottnadpanna. Fritera bröden någon minut på var sida tills de är gyllenbruna. Lägg upp på galler eller hushållspapper. Fyll på oljan efter hand.
Smaksätt gräddfilen eller crème fraichen med vitlök och lite salt. Klicka på brödet tillsammans med lök och rom.
Låt väl smaka!