från grenarna på granen. Snökristaller gnistrar och vinter står och väntar med att få hålla sig kvar.
Lussebullarna är precis färdiga och plåtarna står på den röda SMEG spisen. I det handtagslösa högblanka kylskåpet tar jag fram Gorgonzolan som jag inhandlade i morse hos Winjas ostgross. Den lägger jag på pepparkakorna som jag ska bjuda på ikväll.
I ugnen står en väldoftande lasagne, gjord på älgkött och med mycket parmesan och italienska kryddor. Tomatsåsen kokades ihop igår, så att smaken har mognat.
Det är snart dags, börja förbereda i tid.
Farmor Ragnhilds Pepparkakor
250 gram Ljus sirap
250 gram strösocker (3 dl)
250-300 gram smör
1-2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
700 gram vetemjöl (knapt) ca. 8,5-9 dl
Värm sirapen, lägg i socker som smält i smöret. Tillsätt kryddor, mjälet och rör ut bikarbonaten i lite vatten och rör ner detta med lite mer mjöl.
Dela i 4 st bitar coh gör kompakta rullar, lägg kallt.
Skär i tunna skivor coh pensla med smält smör innan gräddning.
Grädda i 175 grader tills de är gyllenbruna.
Au revoir!