När man ska köpa vitvaror till sitt nya kök, kan det bli svårt när man kommer till ugnen. Det finns så många modeller, märken och olika funktioner. Hur ska du kunna veta vilken du vill ha, när det finns så olika benämningar på allt som finns och hos olika märken.
Jag ska försöka hjälpa till en smula i detta inlägg, med vissa större benämningar som de leverantörer jag har valt att samarbeta med har. De olika leveratörerna kan ha olika namn för liknande produkter. Sen får man inte heller var rädd att fråga vad som är vad, för det är så skönt att känna att valet man till sist har gjort, är det rätta.
Jag brukar rekommendera mina kunder att tänka till lite, hur de använder sitt kök. Bakar de mycket, lagar de mat till många, gör de ofta gratänger eller använder de ugnen väldigt lite?
Kanske är ni vegetarianer och behöver en ångkokare bättre? Denna är även fantastisk om man föredrar kokt mat, som kyckling, fisk, ris, potatis etc.
Är det ont om plats, eller föredrar två stycken ugnar, kan man lätt kombinera Mikrovågsugn och vanlig ugn, då är det en kombiugn som gäller. Det går att både mikra och laga mat i en sådan. Denna ugn är oftast lite mindre, så den kanske inte är så bra att bara ha i ett stort hushåll, men jag har vänner som bara har en sådan, det verkar gå bra med tre stycken barn i familjen. Än så länge i alla fall. Barnen är inte så stora ännu, så vi får se hur det går när det börjar att blir kvantiteter i tonåren?
Ångugn är en bra uppfinning för oss som älskar att baka. Det finns lite olika varianter, och jag har den ena av dem. Det är kanske inte en riktig ångugn, men det funkar bra och bröden blir fina som som bara den. I min ugn ställer jag in ett läge som ’stänger’ ugnen, så att inte vätskan från bröden försvinner, utan stannar i ugnen under gräddningen. Det blir en fin skorpa, och saftiga bröd. Jag har också satsat på en ugn som kommer upp i 300 grader för att det ska blir riktigt fin värme i den. Vissa ugnar har bara temperaturer till 270 grader.
Den andra typen av ångugn är med en vattenbehållare, som man fyller och tillsätter ånga under tillagning i ugnen. Den verkar vara lite mer avancerad och jag har tyvärr inte några erfarenheter eller kommentarer om denna.
Jag såg att Leila, slängde in en kopp vatten i ugnen, när hon gjorde surdegsbröd härom kvällen, och det verkar inte bra för emaljen i ugnen. Det vet jag inte om jag skulle våga i en ny, dyr ugn, men på landet där det kanske är en äldra variant, kan du vara lite mer våghalsig kanske?
Mikrovågsugnaren nu för tiden är riktigt fina och bra, om man satsar på en mer exklusiv en. Jag har kunder som i stort sett bara ’mikrar’ maten, för att det är mer fettsnålt. De har två stycken. Ja, det är så de gör, så varför inte? Satsar man på en dyrare mikro, så blir det bra resultat vid upptining av kött, samt tillagning av t.ex. bakpotatis mm. Och tiden mer än halveras. Men fortfarande så föredrar jag långsam upptining i kylskåp. Men ibland så hinner man inte planera i tid, så är det för många av oss barnfamiljer.
Några fler kommentarer om ugnr, kan jag göra i ett annat inlägg, annars blir det sååå långt.
Under tiden kan ni skämma bort er familj, så här på sensommaren med färska morgon-frallor. Min familj älskar dem! Det låter mer avancerat än vad det är!
Nattjästa frukostbröd
ca 15 st bullar
25 gram jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
1 dl dinkel eller gramhamsmjöl
9 1/2 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
På kvällen
Smula jästen i en bunke. Rör ute i lite vatten. Blandat i resten av vattnet blandat med mjölken ( fingervarmt). Rör ner salt, honung och mjölet, arbeta ihop till en ganska lös deg. Strö över lite mjöl och lägg på en ren bakduk och ställ in i kylen över natten.
På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader. Strö rikligt med mjöl på bakbordet. Stjälp upp degen. KNÅDA EJ! Dra ut degen till en rektangel och skär ut 3 st remsor med en degskrapa, skär sedan varje remsa i 5 st delar. Lägg degbitarna på bakplåtspapper. Grädda direkt i ca. 15-17 minuter. Låt svalna.
Dessa med marmelad på vid söndagfrukosten! Mmm